Om Curling

Lagspill du kan ha glede av

Med litt øvelse vil du finne ut at curling er et lagspill du og dine venner kan ha mye glede av.

I denne artikkelen gir vi deg nyttige tips.Du kan lære mer om hva curling er, hvordan det spilles, hvordan poengene beregnes osv.

Curling er en billig sport

Curling er en relativt billig sport å drive med. Alt du trenger er treningsklær, et par joggingsko og et par hansker.

Det er viktig å holde seg varm på hendene til man skal sette sine to steiner. Steiner, koster og glidesåler finnes som regel i curlinghallene. Selvfølgelig er det store muligheter for å kjøpe seg bedre utstyr hvis man har lyst til å spille mer enn noen ganger i året.

Curling spilles av folk i alle aldre og på alle nivåer, fra vennegjenger som gjør det for gøy med et spill nå og da, bedriftspillere som kanskje spiller en gang i uken til elitespillere som deltar i nasjonale og internasjonale konkurranser på høyt nivå.

Laget

Et curling lag består av fire spillere, delt inn i lead (ener), toer,viseskip (treer) og skip (firer). Dette er de mest typiske roller, men det finnes andre konstellasjoner. I tillegg til de vanlige fire spillere er det i mesterskap med en reserve spiller.

Hver spiller setter 2 steiner, som alternerer med motstanderen med samme posisjon. Skip, i samråd med sine medspillere, blir enig om en gameplan eller taktikk før kampen begynner og justerer den underveis hvis det er nødvendig. Når skippen setter de 2 siste steiner, er det viseskippen som overtar kommandoen over huset. Taktikken kan ganske enkelt forklares ved at man skal gjøre det enkelt for seg selv, og vanskelig for motstanderen. Den store utfordringen er at motstanderen også er dyktige rent taktisk.

Curlingbanen 

Banen er en 44,5 meter lang og 5 meter bred(min 4.27 m) isflate med en sirkel, «boet” risset inn i, eller malt på isen i hver ende av banen. Diameter på boet er 3.66 meter og de tre sirklene har fått navn etter hvor store de er: 12 fot, 8 fot og 4 fot. På hver side av banen er det plassert en ”hack”. En hack er en blokk som gir deg motstand når du sparker fra. Det er to hacker på hver side – en for venstre- og en for høyrehendte.

Denne videoen laget til Vancouver OL gir en fin innføring i Curlingsporten. Introduksjon til curling

Spillet og poengberegning

Etter loddtrekning om hvem som begynner, spiller lagene annenhver stein, inntil samtlige åtte steiner på hvert lag er spilt.

Spillet går ut på å få egne steiner nærmere sirkelens sentrum , «knappen», enn motstanderens beste stein. Det gis ett poeng for hver stein som ligger nærmere sentrum enn motstanderens beste. Den som tar poeng starter neste omgang slik at det laget som ikke fikk poeng får sette sistestein neste omgang.

Når du har siste stein vises det ofte med et bilde av en hammer. Faguttrykket for å ha sistestein er at man har hammeren

Ved å koste foran steinen påvirkes steinens glidebane; Friksjonen minskes, steinen glir lengre og får dessuten en rettere bane, dvs. den «curler» mindre.

Riktig kosting er derfor ofte helt avgjørende for resultatet av hver enkelt stein, og dermed også for resultatet etter endt spill.Når en stein settes, er den første linje man passerer back-line. Den har i likhet med huset, ingen betydning i denne enden av banen.

Hvis steinen ikke er sluppet og den ikke er nådd fram til den neste linje, nærmeste tee-line, må den returneres til hack’et og spilles om. Stenen skal være sluppet før den når hog-line.

For at være med i spillet, skal steinen stoppe mellem den hog-line som er lengst vekk og back-line. Skjer ikke dette, eller er over sidelinjene på banen er steinen brent og må tas ut av spillet.

Området utenfor huset, mellem hog-line og tee-line kalles Free guard zone og enerne må ikke spille take-out på motstanderens stein i dette område. Skjer dette, legges steinen tilbake. Det samme skjer hvis en av spillerne, kommer borti en stein ved sin kost eller på annen måte før den har stoppet.Medspillerne må koste foran en stein som er mellem de to tee-lines.

Når steinen har passert den fjærneste tee-line, er det kun skippen hhv. viceskip eller motstanderlagets skip som må koste. En kamp går over 8 eller 10 omganger alt etter hvilken type turnering som spilles. Når alle omganger er spilt, teller man opp poengene og kårer en vinner.

God curlingis er viktig!

Det å lage god is er blitt en ren vitenskap og i Canada finnes det f.eks egen isakademier.

I Füssen i Tyskland tilbys det hver sommer flere kurs for dem som ønsker å lage god is. Først må man skrape isen for å få bort rim, urenheter etc. Før ble dette gjort med en isskrape, men i dag brukes man en Iceking som har et skarpt blad som kan stilles i ulike høyder.

Når dette er gjort så «pebler» man isen. Dvs. man har på vanndråper som kommer fra en vannkanne. På denne kannen er det i «dusjhode» hvor vannet kommer ut gjennom. Her finnes det igjen ulike typer og ulike størrelser på hullene.

Det er ofte vanlig å dusje isen 2-3 ganger. Deretter må isen «klippes». Dette gjøres enten ved å bruke Icekingen igjen eller gå over med steiner som ligger i en dertil egnet boks. Det siste man gjør før isen er klar er å gå over isen med en ren filtduk eller tilsvarende for å fjerne de siste rester av smuss på isen.

Curlingintroduksjon og spill på Internett

For dere som har en Iphone finnes det ulike applikasjoner. Vi kan anbefale Age og Curling hvor du kan spille curling på 5 ulike arenaer. Her kan du spille mot en annen eller mot datamaskinen. Du kan velge fart, curl og om du skal koste. Noen svakheter har det, men det er underholdene og du kan som nybegynner lære deg en del om det taktiske spillet.

Interaktiv curling demonstrasjon:

Det Canadiske Curlingforbundet har laget en flott demonstrasjon av hva curling er. Følg denne lenken så vil du som nybegynner få en fin innføring i mange spennende sider av curlingsporten.

Interaktiv Curling demonstrasjon

Annet materiell:

http://www.vs-sports.com/minigames/curling/curling.htm

Vil du spille mot datamaskinen eller en kamerat? Dette spillet lar deg få et innblikk i hva curling er. Interaktiv læring av spillets grunnregler og poengberegning.

http://www.curlingbasics.com

Markus Sticker har laget en animert introduksjon til de ulike elementene i curling. Det krever at du kjenner litt til engelsk eller tysk. Etter at du har valgt språk trykker du på steinene for å få frem en animasjon av f.eks. en guard, raise eller draw.

http://www.wincurl.com

Det finnes også egne spill du kan laste ned fra Internett. WinCurl finnes både som demo og en betalingsversjon du kan kjøpe over nettet. Spillet er på rundt 7MB, og lar deg spille mot dataen eller en kamerat.

Tekst er tatt fra Norges curlingforbund på www.curling.no